2010. december 14., kedd

Fűszeres sült pulykamell


Régóta keresem a megoldást arra, hogyan tudnám minél jobban elkerülni a boltban kapható felvágottakat, májkrémeket, egyéb szendvicsbevalókat. Ezért gondoltam, hogy kipróbálom Sweet & Salt receptjét, és bár nagyon finom lett a végeredmény, azt nem tudom eldönteni, hogy mernék-e szendvicset csomagolni az iskolába a gyereknek ebből a finom sült húsból, tudván, hogy jó pár órát kell kibírnia a túlfűtött tanteremben. De mivel az én gyermekem már nem iskolás, hát belevágtam a kísérletbe.


Vettem egy 75 dkg-os pulykamellet a Lidl-ben - a multik közül ott szeretem a legjobban a húst venni. Sajnos sokszor a hentestől is kifordulok a sok rosszul tárolt, elszíneződött, kiszáradt hús láttán, és ebben a fajtában eddig még nem csalódtam. A formájával volt egy kis bajom, mert így csak keskeny szeleteket tudtam vágni, de formai kifogás nem merült fel szerencsére, az ízével meg tökéletesen rendben volt minden. Úgy is mondhatnám, hogy ennél az ételnél a CSEM 1:1 lett.

Hozzávalók:

- 1 db kb. 75 dkg-os pulykamell
- 2 ek magos mustár (vagy 2 evőkanál mustár és 1/2 teáskanál mustármag mozsárban megtörve)
- fél ek só (vagy akik sósabban főznek, mint például én, azoknál lehet egy egész)
- 1 kk bors
- 2 ek méz
- néhány kanál olívaolaj
- 7 gerezd fokhagyma

A húst megmostam, megtörölgettem, a nem szimpatikus részeket levágtam. A mézet, a mustárt, a mozsárban összetört mustármagot, a borsot és a sót összekevertem, és ezzel a keverékkel bekentem a húst. A wokban (de lehet bármilyen magasabb falú serpenyő) kicsi olívaolajat melegítettem, és a hús minden oldalát megpirítottam. Amikor mindenhol szép színt kapott (néhol oda is kapott a méz miatt), a húsra öntöttem a maradék páclevet (megmaradt a fele kábé), és egy deci vizet, mellédobáltam az összezúzott fokhagymagerezdeket és szép lassan 45-50 perc alatt puhára pároltam. Félidőben levettem a fedőt is, hogy a mártás jobban besűrűsödjön.


Amikor elkészült, kivettem a húst egy vágódeszkára, megvártam, hogy langyosra hűljön, ekkor hajszál vékony szeletekre vágtam az egészet, és áttettem egy tálra. A mártást egy kis tálkába öntöttem, és a hús mellé tálaltam. Csincsilla hamburgerzsömléjét sütöttem hozzá úgy, hogy a tej felét házi joghurtra cseréltem (el kellett már használni), és valahogyan még ez is jól sikerült, pedig rossz előjelnek tekintettem, hogy a sütés-főzés kezdetén egy félikló lisztet sikerült melléöntenem.


A zsömlébe helyeztem egy-két-három szép vékony szelet húst, néhány paradicsomkarikát, uborkacsíkot, paprikaszeletet és megcsöpögtettem a mártással. Annyira jól sikerült, hogy kétszeri evésre elfogyasztottuk az egészet, pedig azt terveztem, hogy a maradékot így felszeletelve lefagyasztom, és majd a karácsonyi asztalnál sorakoztatom fel az előételek között.

10 megjegyzés:

Bianka írta...

isteni, főleg a zsömlében. Csorog a nyálam

mazsolla írta...

de akkor a csem nem 2:2? vagy magadat nem számítod bele? akkor az már nem is csem hanem tem! amúgy nagyon csinos, a mem index 1:1 :D

Andi írta...

Hát lehet, hogy nem tudok CSEM-et számolni, de ahogy Csincsillánál néztem, nekem így jött ki. Bár ha jobban belegondolok, akkor CSEM 2:0-nak kéne lenni, mert hogy a családban mindenkinek bejött. És akkor a MEM index is 1:0 kell legyen. De majd Csincsilla segít, én nem vagyok jó matekban! :-)

csincsilla írta...

hű, hát ez nagyon guszta!!!
én is! és szeretném én is leváltani a bolti cuccokat, mert megfigyeltem, hogy ha bármi bolti gyorspácolt cuccot eszem (sonka, tarja, húsos szalonna) rosszul vagyok utána egy napig. tényleg. és sztem egy sült hús kibír egy fél napot egy szendvicsben, biztos jobban, mint a bolti vacak sonka.
CSEM első tagja: hányan hajlandóak megenni a családban. CSEM második tagja: a családtagok száma.
Tehát ha együtt faltátok fel ezt a háromnegyekilónyi húst, akkor a CSEM 2:2, azaz 100%.
És még ezután kezdtél bele a narilekvárba???? megalázó a sürgölődésed:)

Andi írta...

Ezt a CSEM-index számítást ki kell írnom egy kis papírkára és idetenni a gépem elé. Köszi a magyarázatot!

Szépen rávilágítottál, hogy mennyi húst faltunk fel hányan, köszi! :-)

Csak hogy megnyugodjon a lelked, egy napot csúszott a bejegyzés. Tegnap rizottó lett volna, ha megtalálom azt a kis zacsi rizottórizst, amire emlékeztem. De nem találtam. Pedig a táblázatom szerint tegnap rizottónak kellett volna lennie...

csincsilla írta...

nem szívesen teszem, de a te érdekedben kiosztanék egy írásbeli figyelmeztetést. legközelebb találd meg azt a rohadt rizst.
és ne hergeld a blogszerzőtársaidat holmi (be nem tartott) táblázatokkal és dunsztban csücsülő narancslekvárokkal.

Andi írta...

Igen, rendben, elnézést!

Beastie írta...

azta! nagyon klassz!!!!! megvettem :)

Andi írta...

Ennek örülök, meg annak is, hogy hazaértél épségben, Beastie! Lesz majd beszámoló?

csincsilla írta...

na, ez volt a karácsonyi menü egyik főfogása, és nagyon-nagyon finom volt! villámgyors, alig van vele munka, az is jó, hogy nem foglalja a sütőt, elég neki egy lábas, alig kell hozzá valami, és mégis hihetetlen jó ízű, remek alternatíva a gépsonkára, sokszor akarok még ilyet csinálni, uzsira, főleg. köszi a receptet, én soha nem szúrtam volna ki magamnak, olyan kis semmilyen a leírás alapján, legalábbis nekem.